hello world!
Published: június 13, 2024

3 olyan rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő beteg esete, akiknél a COVID-19 mRNS vakcinázást követően súlyos fellángolások jelentkeztek

"… a SARS-CoV-2 mRNS-vakcináció az immunhomeosztázis zavarát válthatja ki, ami potenciálisan a tüdőszövődmények akut súlyosbodásához vezethet RA-s betegeknél, még azoknál is, akiknek korábban alacsony volt a betegség aktivitása."

Cél: E vizsgálat célja az volt, hogy elemezze azon RA-s betegek citokinprofilját, akik a SARS-CoV-2 mRNS-vakcina beadását követően súlyos vagy halálos kimenetelű betegségkitörésekben szenvedtek, hogy megfejtsük az ilyen válaszok immunológiai alapjait.

Módszerek: Retrospektív megfigyeléses vizsgálatot végeztünk három RA-beteg bevonásával. Ezeknek a személyeknek a betegsége kontroll alatt állt, mielőtt az mRNS-vakcinációt követően súlyos betegségkitörések jelentkeztek volna. Részletes szérum citokin analízist végeztünk, és összehasonlítottuk egy egészséges kontrollcsoportéval.

Eredmények: Az oltás után mindegyik betegnél jelentős citokinvihar alakult ki, az IL-1β (342, 109 és 27,5 pg/ml), az IL-6 (67,8, 82,7 és 201 pg/ml), az IL-17A (172, 51,6 és 30,3 pg/ml) és a TNF-α (279, 97,5 és 59,4 pg/ml) jelentősen megnövekedett szintjével. Két beteg jól reagált a biológiai és szintetikus DMARD-okkal, köztük a baricitinib és az abatacept kezelésre. Sajnos egy beteg a tocilizumab-kezelés után elhunyt.

Következtetés: Az átfogó citokinvizsgálatok eredményei súlyos citokinabnormalitásokra utalnak, ami citokinvihar-szindrómára utal. Ez arra utal, hogy a SARS-CoV-2 mRNS-vakcináció az immunhomeosztázis zavarát válthatja ki, ami potenciálisan a tüdőszövődmények akut súlyosbodásához vezethet RA-betegeknél, még azoknál is, akiknél korábban alacsony volt a betegség aktivitása. Mérlegelni kell a COVID-19 súlyos kimenetelének kockázatát a vakcinázást követő fellángolások vagy egyéb mellékhatások lehetőségével szemben. Az ilyen kockázatértékeléseknél figyelembe kell venni az egyes betegek egészségi állapotát, meglévő állapotát és egyéb kockázati tényezőket. Az oltást követő szoros nyomon követés kulcsfontosságú, különösen az RA-ban szenvedő betegek esetében.

Tanulmány: https://www.cureus.com/articles/238475-a-case-series-of-rheumatoid-arthritis-flare-including-extra-articular-manifestations-following-sars-cov-2-mrna-vaccination-a-comprehensive-cytokine-assay#!/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük