hello world!
Published: február 24, 2024

A COVID-19 vakcinák szerepe a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában

"… feltételezzük, hogy a COVID-19 vakcinákban található adjuvánsok a valódi bűnösök a szív- és érrendszeri rendellenességek okozásában."

Tanulmány címe:

Adjuvánsok a COVID-19 vakcinákban: ártatlan bámészkodók vagy bűnrészesek a COVID-szív szindróma előidézésében?

A COVID-19 fertőzés egy több rendszert érintő klinikai betegség, amely fokozott morbiditással és mortalitással járt együtt. Bár az olyan antivirális terápiák, mint a Remdesvir, szerény hatékonyságot nyújtottak a mortalitás és a morbiditás csökkentésében, a jövőbeli fertőzések kockázatának csökkentésében nem voltak hatékonyak. Ezért az FDA jóváhagyta a COVID-19 vakcinákat, amelyeket világszerte széles körben alkalmaznak a lakosság körében. Ezek a COVID-19 vakcinák biztonsági hálót biztosítottak a jövőbeli fertőzések és újrafertőződések ellen.

A legtöbb ilyen vakcina inaktivált vírust vagy tüskefehérje mRNS-t tartalmaz, amelyek elsődlegesen felelősek a veleszületett és adaptív immunitás kiváltásáért. Ezeket a vakcinákat úgy állították össze, hogy kiegészítő adjuvánsokat is tartalmazzanak, amelyek jótékonyan hatnak az immunválasz fokozására. A világjárvány idején a klinikusok világszerte a szív- és érrendszeri betegségek (COVID-Heart Syndrome) előfordulásának és gyakoriságának növekedését tapasztalták a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező és nem rendelkező betegek körében. A klinikai kutatók nem voltak biztosak abban, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megnövekedésének mi a kiváltó oka, egyesek a COVID-19 fertőzésekre, míg mások a COVID-19 vakcinákra fogták. A szakirodalmi áttekintés alapján feltételezzük, hogy a COVID-19 vakcinákban található adjuvánsok a valódi bűnösök a szív- és érrendszeri rendellenességek okozásában.

A különböző patológiai jelzőesemények működése ezen adjuvánsok hatására, beleértve az autoimmunitást, a bystander hatást, a közvetlen toxicitást, az anafoszfolipid-ellenes szindrómát (APS), az anafilaxiát, a túlérzékenységet, a genetikai érzékenységet, az epitópok terjedését és az antiidiotípusos antitesteket, részben felelősek a kardiovaszkuláris rendellenességek kialakulásáért. Ezen mechanizmusok megléte esetén nem zárható ki magának a COVID-19 vírusnak a kisebb mértékű hozzájárulása.

Mindezek alapján határozottan támogatjuk a COVID-19 vakcinákban szereplő vakcina adjuvánsok gondos kiválasztását, hogy a jövőbeni káros szívbetegségek elkerülhetők legyenek.

Tanulmány: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/25151355241228439

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük