hello world!
Published: február 7, 2024

A korábban kontrollált Vogt-Koyanagi-Harada-betegség reaktiválódása 46 év után, a COVID-19 vakcinázást követően

"A COVID-19 vakcinázás lehet az oka a hosszú távú, jól kontrollált betegség kiújulásának".

Egy Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) betegségről számolunk be, amely 46 évvel a kezdeti kezelés után kiújult. Egy 59 éves nő 2 hónapja jelentkezett kétoldali látásromlással. A homályosodás megjelenése előtt 4 hónappal megkapta a 2019. évi coronavírus betegség (COVID-19) elleni harmadik oltási dózisát. A legjobb korrigált látásélesség (BCVA) a jobb szemen 1,0, a bal szemen 0,15 volt az első viziten. A szemlencse és az írisz között kétoldali iris és synechia volt megfigyelhető. Mindkét szemen naplementés fényes szemfenék volt, savós retinaleválás vagy diszkoszthyperémia nélkül. A betegnek a kórtörténetében VKH-betegség szerepelt, és 13 éves korában egy másik kórházban egész testre kiterjedő kortikoszteroid-kezelésben részesült. A betegnél a VKH betegség kiújulását diagnosztizálták, és orális kortikoszteroidterápiát és kortikoszteroid szemcseppes kezelést kezdtek. A kezelésre adott válasz jó volt. E cikk írásakor 14 hónapja nem észleltek kiújulást, és a BCVA mindkét szemen 1,0 volt. Tudomásunk szerint ez az eset képviseli az irodalomban eddig a leghosszabb, a VKH betegség kiújulására vonatkozóan feljegyzett intervallumot. A COVID-19 vakcinázás lehet az oka a hosszú távú, jól kontrollált betegség kiújulásának.

A Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) betegség krónikus szisztémás gyulladásos betegség, amelyet kétoldali panuveitis jellemez. Serosus retinaleválással, lemezödémával és vitritisszel jár, amely végül a naplemente fénylő szemfenék kialakulásával jár. Bár nem minden betegnél jelentkezik ezen extraokuláris leletek teljes konstellációja, fülzúgás, halláscsökkenés, szédülés, meningizmus, poliózis és vitiligo is társulhat a VKH betegséghez.

Bár a VKH-betegség megfelelő kezelés mellett jó prognózissal rendelkezik, a melanocitákkal szembeni autoimmun válaszok gyakran szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Számos jelentésben leírták a VKH-betegség kiújulását a 2019-es koronavírusos betegség (COVID-19) elleni védőoltást követően; ezért ez a betegség hosszú távú megfigyelést igényel. Emellett több jelentés is megállapította, hogy a VKH betegség kiújulása és maga a VKH betegség összefüggésbe hozható a COVID-19 vakcinázással.

Tanulmány: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/03000605231221081

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük