hello world!
Published: február 22, 2024

A transzneműség összefüggésbe hozható az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokkal való kitettséggel a magzatban

Környezeti szennyező anyagok, endokrin zavarok és transzneműek: Lehet, hogy az "ilyennek született" bizonyos esetekben toxikológiai szempontból valós?

A nemet sokan szigorúan binárisnak tekintik, amely a női vagy férfi fenotípusra jellemző testi tulajdonságok gyűjteményén, az Y kromoszóma legalább egy példányát tartalmazó genotípuson, illetve a petesejt- vagy spermiumtermelés képességén alapul. Egyre inkább terjed az a nem bináris nézet, hogy ezek a leírások, bár meggyőzőek, mégsem képesek pontosan meghatározni az egyén valódi nemét.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) álláspontja egyetért ezzel a nézettel, és az, hogy a transznemű emberek az emberi populáció védhető és valós részét képezik. A transzneműek kifejeződésének jelentős sokfélesége ellene szól az egységes vagy egyszerű magyarázatoknak, azonban a születés előtti hormonszintek, a genetikai hatások, valamint a korai és későbbi élettapasztalatok szerepet játszanak a transznemű identitás kialakulásában.

A jelen áttekintés a meglévő és újonnan megjelenő toxikológiai adatokat veszi figyelembe, amelyek alátámaszthatják a környezeti vegyi anyagok hozzájárulását egyes transznemű identitásokhoz, és felvetik, hogy az emberi populációban egyre nagyobb a nem bináris agyi nemi kontinuum lehetősége.

Tanulmány: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/09603271231203382

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük