hello world!
Published: április 15, 2024

Arcmaszkok: méreganyagok belélegzésének és szájon át történő bevitelének potenciális forrása

"A legtöbb tanulmány (63%) riasztó eredményeket mutatott a mikro- és nanoplasztikok (MP-k és NP-k) nagymértékű kibocsátásával, és túllépéseket lehetett kimutatni az illékony szerves vegyületek (VOC), a xilol, az akrolein, a per-/polifluoralkil anyagok (PFAS), a ftalátok (beleértve a di(2-etilhexil)-ftalátot, DEHP) és a Pb, Cd, Co, Cu, Sb és TiO2 esetében is.".

Háttér

2020 és 2023 között a világ számos lakosa kényszerült arra, hogy a nap nagy részében maszkot viseljen, mandátumok és korlátozások révén. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az arcmaszkok tartalmát és az élettelen toxinok kibocsátásának lehetőségeit.

Módszerek

1003 tanulmány átfogó áttekintését végeztük el (adatbázis-keresés a PubMed/MEDLINE-ban, kvalitatív és kvantitatív értékelés).

Eredmények

24 tanulmányt vontak be (kísérleti idő 17 perc és 15 nap között), amelyek 631 maszk (273 sebészeti, 228 textil és 130 N95 maszk) beltartalmát és/vagy felszabadulását értékelték. A legtöbb tanulmány (63%) riasztó eredményeket mutatott, magas mikro- és nanoplasztikok (MP-k és NP-k) kibocsátásával, és túllépést lehetett kimutatni az illékony szerves vegyületek (VOC-k), xilol, akrolein, per-/polifluoralkil anyagok (PFAS), ftalátok (beleértve a di(2-etilhexil)-ftalátot, DEHP-t), valamint a Pb, Cd, Co, Cu, Sb és TiO2 esetében is.

Véleményezés

A maszkok természetesen kiszűrik a nagyobb szennyeződéseket és műanyag részecskéket, valamint a szálakat a belélegzett levegőből, és speciális javallatokkal rendelkeznek, de adataink szerint kockázatokat is hordoznak. Az alkalmazástól függően kockázat-haszon elemzésre van szükség.

Következtetés

Kétségtelen, hogy a SARS-CoV-2 világjárvány idején a maszkkötelezettségek az egészséget veszélyeztető és rákkeltő tulajdonságokkal rendelkező toxinoknak való potenciálisan káros expozíció további forrását generálták a népesség szintjén, a légutaktól szinte nulla távolságra.

Tanulmány: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651323013623

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük