hello world!
Published: május 20, 2024

Egyoldali kötőhártya klasszikus Kaposi szarkóma a COVID-19 vakcinázást követően

A COVID19 vakcina emlékeztető oltást követően egy funkcionálisan monokuláris betegnél fellépő klasszikus Kaposi-szarkóma esetét mutatjuk be, és meggyőző bizonyítékot szolgáltatunk arra, hogy az emlékeztető oltás releváns társfaktor volt a betegség folyamatának elindításában.

A beteg a jobb szemén vörös, irritált kötőhártya-felületet jelentett - amelyet "buborékosnak" írt le -, és a jobb szemén vörös, irritált kötőhártya-felületet észlelt. Bár kórtörténetében szerepel hiperkoleszterinémia és magas vérnyomás, nem volt kórtörténetében immunrendszeri károsodás. Szemészeti anamnézise összetettebb, beleértve a glaukóma kezelését is. A páciens látása 20/20-as korrigálatlan külső látás és LP OS. Szemészeti társbetegségei miatt a beteg kezdetben 6 héten át qid interferon alfa 2-B-t kapott. A helyi kezelés azonban nem csökkentette a kötőhártya elváltozások méretét. A sugárterápiás onkológiára való beutalást követően a jobb szemet/szemgolyót 1 hónapon keresztül elektronsugaras terápiával kezelték, ami a kötőhártya-elváltozások méretének és érrendszerének jelentős csökkenését eredményezte. A lassú javulás a kontroll alatt is folytatódott.

Mivel a vakcina emlékeztetője megelőzte a rákot, úgy tűnik, hogy a Kaposi-szarkóma megjelenése etiológiás. A beteg monokuláris látása és glaukómája megnehezítette a kezelését. Ez az eset kibővíti a Kaposi-szarkóma kialakulásához szükséges kofaktorokra vonatkozó jelenlegi elképzeléseket, mivel a vakcina emlékeztető beadása fontos volt a tumor progressziója szempontjából, és mind klinikai, mind mechanisztikus bizonyítékokat mutatunk be e hipotézis alátámasztására.

Esetbemutatás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451993623001949

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük