hello world!
Published: május 17, 2024

Hemofagocitás lymphohisztiocitózis COVID-19 vakcinát követően

"… a HLH kiváltója betegünknél valószínűleg a COVID-19 vakcina volt, mivel a tünetei röviddel az első adag beadása után kezdődtek."

A hemofagocitás lymphohisztiocitózis (HLH) egy ritka hiperinflammatorikus állapot, amely az immunrendszer alapbetegség miatti túlműködéséhez vezet. Megfelelő kezelés hiányában többszervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet.

A vakcinázást követő HLH ritka, de néhány esetről beszámoltak. Itt egy olyan beteg esetét mutatjuk be, akinél a COVID-19 vakcina beadását követően HLH alakult ki. A tünetek kiváltó okának kiderítése érdekében vizsgálatot végeztek. Mivel azonban minden vizsgálat negatív eredményt hozott, a COVID-19 vakcinával való szoros időbeli összefüggés arra utalt, hogy a vakcina lehetett a kiváltó ok. Megfelelően szteroidokkal kezelték, és utókezeléssel elbocsátották. A COVID-vakcina által okozott HLH pontos patogenezise ismeretlen, de valószínűleg a vakcina által a szervezetben okozott gyulladásos reakcióval függ össze. A HLH kezelése a HLH-t okozó alapbetegségek kezelésétől függ.

A szakirodalomban nagyon kevés esetről számoltak be a COVID vakcina által okozott HLH-val kapcsolatban. Az azonnali felismerés és kezelés elengedhetetlen a jobb prognózis és a jobb túlélési esélyek érdekében.

Esetbemutatás: https://www.cureus.com/articles/233053-hemophagocytic-lymphohistiocytosis-hlh-flare-following-the-covid-19-vaccine-a-case-report#!/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük