hello world!
Published: május 24, 2024

Henoch-Schönlein purpura mRNS COVID-19 vakcinázást követően

A Henoch-Schönlein-purpura (vagy Schönlein-Henoch-purpura, anaphylactoid purpura, HSP) egy immunkomplex lerakódással járó szisztémás érgyulladás, mely több szervrendszeri érintettséggel, köztük a bőrön jelentkező apró bevérzésekkel jár.

Történelmileg a vakcinákat elsősorban gyermekeknek adták be, és a Henoch-Schönlein-purpurát gyakran jelentették gyermekeknél az oltást követően. A COVID-19 vakcinázás kezdete óta azonban egyre több esetet jelentettek felnőtteknél is. Itt egy olyan beteg esetéről számolunk be, akinél a COVID-19 messenger RNS-vakcina beadását követően hematuria és proteinuria alakult ki. Egy 22 éves férfi 18 nappal a COVID-19 vakcina beadása után alsó végtagi kiütésekkel, kétoldali bokafájdalommal és hasi fájdalommal jelentkezett a kórházban. A férfinak nem volt jelentős kórtörténete, és nem szedett semmilyen gyógyszert. A laboratóriumi vizsgálatok normális vérlemezkeszámot, de emelkedett fehérvérsejtszámot, valamint C-reaktív fehérje- és fibrinogénszintet mutattak. A férfit nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, feniraminnal és prednizolonnal kezelték.

A kezelés megkezdése után 40 nappal a C-reaktív fehérje szintje a normális határértékeken belül volt, és nem észleltek hematuriát. A kezelést akkor fejezték be, amikor a purpura eltűnt. E jelentés célja, hogy rávilágítson a további kutatások szükségességére, hogy proaktívak legyünk és gondosan ellenőrizzük a COVID-19 vakcinával kapcsolatos panaszokat.

Tanulmány: https://ecevr.org/DOIx.php?id=10.7774/cevr.2024.13.2.166

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük