hello world!
Published: június 3, 2024

Hypopituitarizmus másodlagos mellékvesekéreg-elégtelenséggel és argininvazopresszin-hiánnyal hypophysitis miatt COVID-19 vakcinát követően

„A COVID-19 vakcinázást követő hypopituitarizmus prognózisa továbbra is tisztázatlan.”
„A COVID-19 vakcinák által kiváltott hypopituitarizmus három korábbi esetében nincs leírás a hormonszintek helyreállásáról”
„Mindezek a tények alátámasztják azt a tényt, hogy az endokrin rendellenességek ezeknél a betegeknél a COVID-19 vakcinázással összefüggő hipofízisgyulladás miatt alakultak ki, valószínűleg autoimmun/gyulladásos szindróma (ASIA) mechanizmuson keresztül.”

Egy 83 éves, egészséges nő, aki 2 nappal a behozatal előtt kapta meg a negyedik COVID-19 vakcinaadagot, mozgási nehézségekkel jelentkezett a sürgősségi osztályon. A vizsgálat során tudatzavart (Glasgow Kóma Skála: 14) és lázat észleltek. A fej komputertomográfiája és mágneses rezonanciás képalkotása duzzanatot mutatott ki a sella turcica-tól a suprasellaris régióig. Reggeli szérumkortizolszintje alacsony volt (4,4 μg/dl), az adrenokortikotrop hormon szintje pedig normális (21,6 pg/ml). Központi hypothyreosis gyanúja is felmerült (pajzsmirigy-stimuláló hormon, 0,46 μIU/ml; szabad trijódtironin, 1,86 pg/ml; szabad tiroxin, 0,48 ng/dl). Szekunder mellékvesekéreg-elégtelenséget, növekedési hormonhiányt, késleltetett gonadotropinválaszt és emelkedett prolaktinszintet is észleltek. Prednizolon és levotiroxin adása után a tudatállapota helyreállt. A felvétel 7. napján a betegnél poliuria alakult ki, és hipertóniás sóoldatos teszt segítségével arginin-vazopresszinhiányt diagnosztizáltak. A 15. napon a hátsó agyalapi mirigyben a magas jelintenzitás csökkenését észlelték, és a poliuria spontán megszűnt. A 134. napon a kortikotropin-felszabadító hormon terhelési teszt normális választ mutatott; a tirotropin-felszabadító hormon stimulációs teszt azonban alacsony választ mutatott. A páciens betegséglefolyása folyamatos pajzsmirigy- és mellékvesekortikoszteroid-pótlás mellett stabil volt.

Tanulmány: https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12902-024-01582-9

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük