hello world!
Published: június 2, 2024

Rosszindulatú daganat a Pfizer/BioNTech (BNT162b2) COVID-19 vakcina első adagjának beadását követően

Angioimmunoblasztos T-sejtes limfóma (= ritka T-sejtes limfoid rosszindulatú daganat) a Pfizer/BioNTech (BNT162b2) COVID-19 vakcina első adagjának beadását követően.

„Az eset az mRNS-vakcina és a limfómás folyamatok, különösen az angioimmunoblasztos limfóma (AITL) plauzibilis összefüggését mutatja.”

A BNT162b2 vakcinázás mellékhatásairól, köztük jelentős nyirokcsomó-gyulladásról számoltak be korábban. Itt egy olyan esetet mutatunk be, amikor a BNT162B2 vakcinát követően egy betegben angioimmunoblasztos limfóma (AITL), egy ritka, perifériás T-sejtes limfóma alakult ki RHOA-G17v-mutált génnel, aminek plauzibilis magyarázata van. Egy 60 éves ázsiai nő 2021 augusztusában kapta meg a Pfizer BNT162B2 mRNS vakcina első adagját. Közvetlenül az oltás után jobb oldali axilláris lymphadenopathia alakult ki nála. A második vakcinaadagot 2021 szeptemberében kapta meg. Ezt követően nyirokcsomó (LN) megnagyobbodás alakult ki nála a nyakán és az ágyékában. 2022 áprilisában bal hátsó nyaki és bal lágyéki LN kimetsző biopsziát végeztek rajta a tartósan tapintható nyirokcsomó-érintettség miatt. A biopszia eredménye ekkor jóindulatú follikuláris hiperpláziát mutatott. A progresszív B tünetek miatt jobb hónalji LN-biopsziát végeztek, amely AITL-t mutatott ki, molekuláris vizsgálatokkal a TET-2, IDH-2 és RHOA-G17v gének mutációját mutatták ki. A BNT162B2 mRNS-vakcinát követő AITL progressziója korlátozottan ismert az irodalomban. Esetünk plauzibilis összefüggést mutat az mRNS-vakcinációt követő AITL diagnózisa között, amely a TFH-sejtek rosszindulatú transzformációja miatt áll fenn azoknál a betegeknél, akiknél az RHOA-17v hajlamosító mutációja van jelen.

Tanulmány: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/23247096241231645

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük