hello world!
Published: február 23, 2024

Endokrin károsítók: Vegyi expozíció és a nők reproduktív egészsége közötti kapcsolat feltárása

"Endokrin diszruptorok … romboló hatás a női reproduktív rendszerre … endometriózis, méh mióma, policisztás petefészek szindróma, korai petefészek elégtelenség, menstruációs zavarok, menarche és meddőség."

Az endokrin rendszert károsító vegyi anyag (EDC) minden olyan vegyület, amely az emberben megzavarja az endokrin rendszer működését, és a környezetben mindenütt jelen van, akár természetes események eredményeként, akár antropogén tevékenységek révén. A gyógyszeriparban, a kozmetikai és csomagolóiparban gyakran előforduló biszfenol A, ftalátok, parabének, növényvédő szerek, triklozán, poliklórozott bifenilek és nehézfémek az EDC-szennyező anyagok fő forrásai közé tartoznak.

Az EDC-kről megállapították, hogy romboló hatással vannak a női reproduktív rendszerre, amit a reproduktív rendellenességek, mint például az endometriózis, a méh mióma, a policisztás petefészek szindróma, a korai petefészek elégtelenség, a menstruációs zavarok, menache és a meddőség növekvő száma is bizonyít. Az EDC-k tanulmányozása a nők egészségével kapcsolatosan rendkívül fontos a környezeti tényezők és az egészségi állapot közötti összetett kölcsönhatások megértéséhez.

Az EDC-k tanulmányozása a nők egészségével kapcsolatban alapvető fontosságú a környezeti tényezők és az egészségi állapot közötti összetett kölcsönhatások megértéséhez. Segítségével stratégiákat lehet kidolgozni a kockázatok mérséklésére, a reproduktív és általános egészség védelmére, valamint a nők jólétének védelmét szolgáló közpolitikai döntésekhez. Az egészségügyi szakembereknek ismerniük kell az EDC-expozíció lehetséges veszélyeit, és a páciensek értékelése során a környezeti expozícióról is kérdezniük kell. Ez pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelési sémákat eredményezhet.

Ez az áttekintés összefoglalja a nők egészségét befolyásoló és a női reproduktív diszfunkciókban való részvételt okozó, elterjedt EDC-k jelenlegi ismereteit, és hangsúlyozza a további kutatások szükségességét. A cikkben további betekintést nyerhetnek az EDC-k nőkre gyakorolt lehetséges hatásmechanizmusaiba. A táplálkozási beavatkozás szerepét is tárgyaljuk az EDC-k nők reproduktív egészségére gyakorolt hatásának csökkentésében. Az EDC-szennyezés tovább csökkenthető az ösztrogénhatású anyagok környezetbe való kibocsátását tiltó szigorú előírások betartásával.

Tanulmány: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935123021898

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük