hello world!
Published: február 5, 2024

Fulmináns 1-es típusú diabetes mellitus esete a COVID-19 vakcinázást követően, előrehaladott gyomorrák kezelése során

"A vércukorszintje ugyanekkor jelentősen megemelkedett, meghaladta az 1000 mg/dl-t."

Korábban már beszámoltak az 1-es típusú diabetes mellitus fulmináns kialakulásáról, mint a rákellenes immunterápia során fellépő mellékhatásról. Keveset tudunk azonban a 2019-es koronavírus betegség (COVID-19) elleni vakcinázás és a fulmináns 1-es típusú diabetes mellitus közötti okozati összefüggésről.

Egy 60 éves, előrehaladott gyomorrákban szenvedő férfinak, aki S-1 + oxaliplatin és nivolumab terápiában részesült, majd másodvonalbeli kezelésként nab-paclitaxel + ramucirumabot kapott, a hypopituitarizmus okozta hypoadrenocorticizmus szövődményei miatt szteroid-kiegészítéssel, három ciklus nab-paclitaxel + ramucirumab után COVID-19 vakcinát adtak be.

Két nappal később súlyos rossz közérzet és étvágytalanság alakult ki nála, ami miatt sürgősen be kellett szállítani kórházunkba mellékveseelégtelenség gyanújával. A szteroidok fokozása ellenére általános állapota 12 óra elteltével hirtelen megváltozott, ami a halálához vezetett. A boncolási minták szövettani elemzése a Langerhans-szigetek elvesztését mutatta ki, ami fulmináns 1-es típusú diabetes mellitusra utal. Nem ismertük fel a fulmináns 1-es típusú diabetes mellitus kialakulását, mivel tünetei hasonlóak voltak a mellékvesekéreg-elégtelenség tüneteihez.

A COVID-19 vakcinázást követően kialakuló fulmináns 1-es típusú diabetes mellitusról szóló jelentések száma egyre nő, és ebben az esetben a COVID-19 vakcinázást követő második napon jelentkezett, ami a vakcinázás és a fulmináns 1-es típusú diabetes mellitus közötti összefüggésre utal. A klinikusoknak tisztában kell lenniük az 1-es típusú diabetes mellitus fulmináns, bár ritka, de a COVID-19 vakcinázást követő kockázatával.

Tanulmány: https://www.frontiersin.org/journals/oncology/articles/10.3389/fonc.2023.1264281/full

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük