hello world!
Published: március 25, 2024

Stevens-Johnson szindróma a COVID-19 vakcinázást követően

"Az SJS és a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) 2 súlyos, főként gyógyszerek által okozott bőrreakció, amelyek általában magas megbetegedési és halálozási aránnyal járnak."

A Pfizer COVID-19 vakcina egy lehetséges szövődményéről számolunk be: a Stevens-Johnson-szindróma (SJS) egy ismert esete, amely a Pfizer COVID-19 vakcina második adagjának beadása után következett be, anélkül, hogy más gyógyszerrel érintkezett volna. A kezdeti súlyos mellékhatás ellenére a beteg teljesen felépült.

A Stevens-Johnson-szindróma (SJS) egy akut túlérzékenységi reakció, amely a nyálkahártya és a bőr kiterjedt elhalását okozza. Az SJS a keratinociták citotoxikus immunreakciójának eredménye, amely széles körű keratinocita apoptózishoz vezet.

Bár a szindróma kiváltó tényezőjének a bakteriális és vírusfertőzéseket tartják, a gyógyszerek is lehetnek kiváltó tényezők.

Egy középkorú nőbeteg 5 nappal a COVID-19 Pfizer vakcina második adagjának beadása után jelentkezett a Taibah Egyetem Fogorvosi Főiskoláján (Szaúd-Arábiai Királyság), mert nagy, vörös színű, kb. 3 cm × 1,5 cm átmérőjű, a bal retromoláris területen található, nagyméretű, vöröses színű bullákról panaszkodott, amelyek megrepedtek és újratöltődtek. A betegnek fehéres-sárga foltok is voltak a nyelv hátsó felületén, valamint a felső és alsó ajkakon , emellett több nagy fekélyt találtak a szájnyálkahártyán, a nyelven és a szájpadláson . Az első adag vakcinaexpozíciót követően nem jelentettek mellékhatásokat.

A pácienstől részletes kórtörténetet vettek fel. A páciens orvosilag betegségtől mentes volt, korábbi gyógyszerallergia nem volt a kórtörténetében. A beteg arról számolt be, hogy 5 nappal korábban beadta a BNT162b1 SARS-CoV-2 vakcina második adagját. A beteg még arról számolt be, hogy enyhe láza és általános gyengesége volt. D-dimer vizsgálatot végeztek a vérrögök lehetőségének kimutatására. A D-dimer teszt laboratóriumi vizsgálata enyhe emelkedést mutatott 0,63 mg/l értékkel.

A betegnek szájon át szedhető prednizolont (30 mg/d) írtak fel. Szájon át szedhető kortikoszteroidot szájvíz formájában is adtak a betegnek, amelyet 40 mg triamcinolon-acetonid 100 ml steril sóoldathoz történő hozzáadásával készítettek. Arra utasították, hogy ásványi anyagokat tartalmazó folyadékot fogyasszon, és kerülje az éles és kemény ételeket.

Esettanulmány: https://www.oooojournal.net/article/S2212-4403(21)00505-8/fulltext

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük