hello world!
Published: február 14, 2024

"Timerozál[higany] olyan koncentrációban, amelyet a gyermekek thimerosal tartalmú gyermekkori vakcinákkal kapnak, neurológiai károsodáshoz vezethet."

Tanulmány címe: Befolyásolja-e a timerozál (Thimerosal), egy szerves higanyvegyület akut expozíciója a mitokondriális funkciót egy csecsemőmodellben?

Háttér:

A timerozál (TM) egy toxikus, fémorganikus higanyvegyület (amely vizes oldatban etil-higany tartalmú vegyületeket bocsát ki), amelyet vakcinákban tartósítószerként használnak. A mitokondriumok olyan organellák, amelyek rendkívül érzékenyek számos kémiai vegyületre, köztük a higanyra (Hg) és származékaira.

Metódus:

Wistar patkányokat (21 napos korban) használtunk a gyermekkori oltást követő TM-expozíció modellezésére, két csoportra osztva: Atomos fluoreszcencia spektrometriát alkalmaztunk a szövetekben lévő higany mennyiségének számszerűsítésére. Az izolált mitokondriumokból származó elektrontranszportláncot (ETC) oxigénelektród segítségével értékeltük. A mitokondriális membránpotenciált és a H2O2-termelődést szelektív fluoreszcens szondák segítségével elemeztük. Egyes enzimek (SOD, CAT, GPx és AChE) aktivitását és az oxidatív stressz másodlagos markereit (GSH, GSSG, összes szabad tiol) is vizsgáltuk a szövetekben.

Eredmények:

A Hg felhalmozódása az agyban és a májban nagyobb volt az expozíciónak kitett állatokban a kontrollhoz képest. A májban izolált mitokondriumok azt mutatták, hogy a TM 23%-kal javította a légzésszabályozást; az ETC 3. és 4. állapota azonban 16%-os, illetve 37%-os csökkenést mutatott. Továbbá az agyi izolált mitokondriumok 61%-os javulást mutattak a légzésszabályozásban. Az agyi enzimaktivitások jelentősen befolyásolták a TM-nek kitett patkányokat a nem kitett patkányokhoz képest a következőképpen: csökkenés a SOD (32%) és az AChE (42%) esetében, és növekedés a GPx (79%) és a CAT (100%) esetében. A GPx enzimaktivitás a májban jelentősen megnövekedett (37%). A másodlagos oxidatív stressz markerek közül az agy összes redukált tiol (SH) koncentrációja jelentősen megnőtt (41%).

Következtetés:

Az akut TM-kezelésnek való kitettség egy Wistar patkány modellben, amely a gyermekkori vakcinázást követő TM-expozíciót utánozza, jelentősen károsította az agy bioenergetikai útvonalait. Ez a vizsgálat alátámasztja a TM-expozíció azon képességét, hogy az idegrendszert kiemelten károsítja.

"A jelen tanulmány további bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a timeroal [higany] olyan koncentrációban, amelyet a gyermekek timerosált tartalmazó gyermekkori vakcinákkal kapnak, neurológiai károsodáshoz vezethet."

Tanulmány: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X24000191

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük