hello world!
Published: február 18, 2024

Vesekárosodás a COVID-19 vakcinázást követően (az AstraZeneca vakcina második adagja)

ANCA-asszociált glomerulonefritisz és lupus nephritis a COVID-19 vakcinázást követően: esetismertetés és irodalmi áttekintés.

A COVID-19 oltás terjedésével sikerült megfigyelni a SARS-CoV-2 vakcinák lehetséges mellékhatásait, amelyek közül a leggyakoribbak a láz, a myalgia, a fejfájás és a fáradtság. Ugyanakkor a Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinovac és AstraZeneca vakcinákkal kapcsolatban összefüggést figyeltek meg új és visszatérő vesekárosodásokkal kapcsoltban, főként ANCA-val járó glomerulonefritisz és lupus nefritisz formájában, bár az összefüggés nem egyértelmű. Az AstraZeneca vakcina második adagját követően ANCA-val összefüggő vasculitis és lupus glomerulonephritis esetéről számolunk be.

Az idős betegnél az immunszuppressziót követően jelentősen romlott a vesefunkció, és az újonnan fellépő COVID-19 fertőzést követően szövődmények jelentkeztek, amelyek halálhoz vezettek. Irodalmi áttekintést nyújtunk a COVID-19 vakcinát követő ANCA-vaszkulitiszhez kapcsolódó vesekárosodásról, amelynek célja a vesekárosodás patofiziológiai mechanizmusának, megjelenésének és kezelésének jobb megértése.

Tanulmány: https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2023.1298622/full

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük