hello world!
Published: március 8, 2024

Vesekárosodás COVID-19 vakcinázást követően

Akut interstitiális nephritis (AIN) akut vesekárosodással (AKI) a COVID-19 vakcinázást követően

" … a Pfizer-BioNTech COVID-19 oltást követő AIN-nel járó AKI kockázata megfontolandó ezen esetjelentés alapján".

A 2019. évi koronavírus-betegség (COVID-19) tömeges elterjedésével összefüggésben kifejlesztették a sürgősségi COVID-19 vakcinákat. A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcináját világszerte széles körben alkalmazták.

A következőkben beszámolunk egy fiatal, egészséges alanyban a COVID-19 vakcina beadását követően akut interstitiális nephritis akut vesekárosodással járó esetéről. Egy 20 éves férfit hasi panaszokkal és hányingerrel vettek fel. A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát 6 nappal korábban kapta meg. Az oltás után 9 nappal a veseműködése csökkent, a szérum kreatininszintje 1,8 mg/dl volt. Még a hidratálással járó támogató kezelés ellenére is romlott a vesefunkciója, és vesebiopsziát végeztek rajta. A patológiai leletek gyulladásos sejtek diffúz intersticiális infiltrációját mutatták ki, amelyek túlnyomórészt limfocitákból álltak, a glomerulus megőrzése mellett. Immunfluoreszcencia vagy elektronmikroszkópia nem mutatott ki kóros leletet. A gyógyszerekkel összefüggő akut interstitialis nephritis diagnózisa alapján a beteget nagy dózisú prednizolonnal kezeltük. A prednizolon adását követően a vesefunkció lassan javult.

A COVID-19 vakcinázás és az akut interstitialis nephritis közötti szoros összefüggést a klinikumban, az alacsony előfordulási gyakoriság ellenére is, figyelembe kell venni.

Esettanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10864883/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük