hello world!
Published: május 13, 2024

A COVID-19 vakcinákhoz kapcsolódóan újonnan jelentkező vagy kiújuló bullózus pemphigoid (BP)

"Ez az elemzés a COVID-19 vakcinák, különösen az mRNS-vakcinák és a BP, egy ritka autoimmun betegség előfordulása közötti lehetséges összefüggésre utal."

Háttér: A 2019-es koronavírusos betegség (COVID-19) járvány kitörésével és a vakcinázással kapcsolatban számos bőrbetegség jelentkezett, de a COVID-19 vakcinák ritka mellékhatása az újonnan jelentkező bullous pemphigoid (BP) vagy a már meglévő BP kiújulása, amelyről a szakirodalomban kevesebb szó esik. Ezért célunk egy szisztematikus áttekintés elvégzése volt, amely a BP újonnan kialakuló vagy fellángoló megjelenése és a COVID-19 vakcinázás közötti összefüggésre összpontosított.

Módszer: A PubMed (MEDLINE), a Scopus és a Web of Science adatbázisok segítségével átfogó irodalomkutatást végeztünk 2023. március 11-ig. A keresés célja olyan angol nyelvű tanulmányok azonosítása volt, amelyek a COVID-19 vakcinázás lehetséges mellékhatásaként újonnan jelentkező vagy fellángoló BP-ről számoltak be. A keresési kifejezések között szerepelt a bullous pemphigoid és a COVID-19 vakcinázással kapcsolatos MeSH kifejezések.

Eredmények: A különböző COVID-19 vakcinákban részesült személyeknél a BP előfordulását vizsgáló 40 cikk szisztematikus áttekintése releváns eredményeket tárt fel. Az 54 újonnan jelentkező BP-vel rendelkező betegnél a medián életkor 72,42 év volt, és a legtöbbjük férfi volt (64%). Ezzel szemben a 17 betegnél, akiknél a BP kiújult, a medián életkor 73,35 év volt, és a nők aránya magasabb volt (53%). Az oltástípusokat tekintve a betegek jelentős részénél (56%) a BNT162b2 vakcina (Pfizer-BioNTech) beadását követően alakult ki újonnan jelentkező BP.

Következtetés: Ez a tanulmány a COVID-19 vakcinák, különösen az mRNS vakcinák és a BP előfordulása közötti lehetséges összefüggést jelzi. Arra utal, hogy ez a ritka autoimmun betegség a COVID-19 vakcinázást követő mellékhatásként léphet fel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizsgálatunkban szereplő BP-betegek többségét nem érintette a COVID-19 vakcina, és még azokat is, akiknél állapotuk súlyosbodott, jelentős következmények nélkül kezelték. Ezek az eredmények további bizonyítékot szolgáltatnak a COVID-19 vakcinák biztonságosságának alátámasztására. Az orvosoknak figyelemmel kell lenniük erre a nem gyakori nemkívánatos eseményre, és arra kell ösztönözniük a betegeket, hogy teljesítsék a tervezett oltási ütemtervet.

Tanulmány: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2024.1293920/full

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük