hello world!
Published: április 8, 2024

Adenovírusvektor-alapú COVID-19 vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopénia (VITT)

"… bizonyos egyéneknél az adenovírusos vakcinát tévesen súlyos vírusfertőzésként ismerik fel, és téves vírusellenes immunválaszt váltanak ki."

Háttér

Az adenovírusvektor-alapú COVID-19 vakcina által kiváltott immuntrombotikus trombocitopénia (VITT) ritka, de jelentős halálozási és hosszú távú megbetegedési kockázatot hordoz. A súlyos betegség mögöttes patofiziológiája még mindig nem teljesen ismert. A célok a súlyos VITT-ben szenvedő betegek patofiziológiai profiljának feltárása és klinikailag informatív biomarkerek keresése voltak.

Módszerek

Huszonkét kórházi VITT-beteget, 9 ChAdOx1 vakcinát megelőző és 21 ChAdOx1 vakcinát követően vizsgált kontroll beteget toboroztunk Angliában, az Egyesült Királyságban. A felvételi vérmintákat citokinprofilok, sejthalál-markerek (laktát-dehidrogenáz és keringő hisztonok), neutrofil extracelluláris csapdák és véralvadási paraméterek szempontjából elemezték. Az elhunyt betegek szövetmintáit elemezték.

Eredmények

A VITT-ben szenvedő betegeknél erős immunválaszt mutattak ki, amelyet a proinflammatorikus citokinek és a T helper 1 és 2 sejtek aktivációjának jelentős emelkedése jellemzett. A szisztémás endothel-aktiváció és a véralvadás aktivációjának markerei mind a keringésben, mind a szervszelvényekben szintén szignifikánsan emelkedtek. A betegek mintegy 70%-a(n = 15/22) a prothrombinidő elhanyagolható változása ellenére megfelelt a Nemzetközi Trombózis- és Hemosztázis Társaság (International Society for Thrombosis and Haemostasis) disszeminált intravaszkuláris koagulációra vonatkozó kritériumainak. A fokozott neutrofil extracelluláris csapdaképződés a kifejezett lymphopeniával, emelkedett laktát-dehidrogenázzal és keringő hisztonszintekkel együtt szisztémás immunsejtkárosodásra vagy -elhalásra utal. Mind a limfopénia, mind a keringő hisztonszintek egymástól függetlenül előre jelezték a 28 napos mortalitást a VITT-ben szenvedő betegeknél.

Következtetés

A szisztémás sejtkárosodás és -halál, valamint az erős immun-gyulladásos és koaguláns válaszok párosulása patofiziológiailag domináns és klinikailag releváns a súlyos VITT-ben.

Tanulmány: https://www.jthjournal.org/article/S1538-7836(23)00873-5/fulltext

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük