hello world!
Published: március 7, 2024

Akut hasi panaszok a COVID-19 vakcinázást követően

(vakbélgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, divertikulitisz, epehólyaghurut, vastagbélgyulladás)

" … a jövőben ajánlott megfigyeléses vizsgálatokat végezni e társulás mögöttes mechanizmusainak teljes feltárása érdekében."

Cél:

A 2019. évi koronavírus-betegség (COVID-19) elleni védőoltást követően kialakuló akut hasi panaszok szisztematikus áttekintése a lehetséges összefüggések, valamint a klinikai és demográfiai jellemzők részletes leírása.

Módszer:

Ez a tanulmány olyan esetleírásokat és esetsorozatokat tartalmaz, amelyek a COVID-19 vakcinázást követően kialakuló akut hasi panaszok kialakulására összpontosítottak. A szisztematikus áttekintő tanulmányokat, a szakirodalmat, a szerkesztőnek írt leveleket, a rövid megjegyzéseket stb. kizártuk. A PubMed, Scopus, EMBASE és Web of Science adatbázisokban 2023. június 15-ig kerestünk. A Joanna Briggs Intézet eszközét használtuk az elfogultság kockázatának és a tanulmány minőségének értékelésére. A leíró adatokat gyakoriság, medián, átlag és szórás formájában mutattuk be.

Eredmények:

Tizenhét klinikai esettanulmányt azonosítottunk, amelyek 17 olyan beteget értékeltek, akiknél a COVID-19 vakcinázással összefüggésbe hozható akut hasi panaszok fordultak elő, amelyek között akut vakbélgyulladás (n=3), akut hasnyálmirigy-gyulladás (n=9), divertikulitis (n=1), epehólyaggyulladás (n=2) és vastagbélgyulladás (n=2) szerepelt. A COVID-19 vakcinák közül a Pfizer-BioNTech (hírvivő RNS) volt a leggyakrabban akut hasi betegséggel kapcsolatba hozható, az esetek 64,71%-ában. Az akut hasi panaszok túlnyomórészt az első vakcinaadag után fordultak elő (52,94%). Minden beteg objektíven reagált az orvosi (88,34%) és sebészeti (11,76%) kezelésre, és néhány héten belül elbocsátották őket. Halálesetről nem számoltak be.

Következtetés

Az akut hasi fájdalom ritka szövődmény, amely a COVID-19 vakcinázás orvosi és sebészeti gyakorlatában nagy figyelmet érdemel. Vizsgálatunk kis betegmintán alapul, ezért ajánlott a jövőben megfigyeléses vizsgálatokat végezni, hogy teljes mértékben feltárjuk a társulás mögöttes mechanizmusait.

Tanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10864878/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük