hello world!
Published: március 6, 2024

Akut vérzéses leukoencephalitis 20 nappal a COVID-19 vakcina 1. adagját követően

" több mint 2 évvel később bekövetkezett haláláig állandó vegetatív állapotban maradt."

20 nappal a COVID-19 vakcina 1. adagját követően: Akut vérzéses leukoencephalitis (AHLE; az akut disszeminált encephalomyelitis egyik változata)

Az akut vérzéses leukoencephalitis (AHLE) egy ritka gyulladásos demyelinizáló betegség, az akut disszeminált encephalomyelitis változata. Az AHLE diagnózisa továbbra is kihívást jelent a betegség ritkasága és a megbízható biomarker hiánya miatt.

Itt egy 73 éves férfi beteg esetéről számolunk be, akinél 20 nappal a SARS-CoV-2 elleni BNT162b2 vakcina első adagjának beadását követően progresszív, alacsony fokú lázas zavartsági szindróma lépett fel. Az alapbetegségre utaló bizonyítékok a képalkotó (agyi mágneses rezonanciás képalkotás, komputertomográfia és digitális szubtrakciós angiográfia), laboratóriumi (teljes vérkép, biokémia, véralvadás, autoimmun vagy fertőző betegségek, tumormarkerek, hormonszintek, liquoranalízis) és elektrodiagnosztikai vizsgálatok széles skáláján kevés, és főként nem specifikus volt. A szekvenciális idegrendszeri képalkotás kiterjedt T2 elváltozások (gliózis jelei) megjelenését mutatta ki, többszörös vérzéses elváltozásokkal együtt, különböző agykérgi helyeken. A beteget kortikoszteroidokkal kezelték, amit súlyos mellékhatások miatt abbahagytak, majd plazmaferezissel és havonta intravénásan adott ciklofoszfamiddal.

Tekintettel a beteg neurológiai állapotának gyors romlására, a kérgi elváltozások MRI-leletére és a kezelésre adott válasz hiányára, biopsziát végeztek a homloklebeny egyik elváltozásából, amely megerősítette a konfluens, gyulladásos-ödémás elváltozások jelenlétét, elszórtan elhaló és vérző területekkel, végül demielinizációs területekkel, így megerősítve az AHLE diagnózisát. Több mint 5 hónapos kórházi kezelés után a beteget átszállították egy alapellátó intézménybe, és több mint 2 évvel később bekövetkezett haláláig állandó vegetatív állapotban maradt.

Tanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10865252/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük