hello world!
Published: március 27, 2024

COVID-19 mRNS vakcinázást követő szívizomgyulladás: Egy 7 éves fiú esete

"A szív szemcsés, opálos, fehéres külső felületet mutatott, amely a perikardiumon lévő fibrinlerakódásokhoz hasonlított" - A gyerek meghalt

A gyermekkori szívgyulladás ritka, többféle etiológiájú betegség. A COVID-19 elleni mRNS-vakcinát (COVIDmRNAV) követően szívburokgyulladás és szívizomgyulladás miatt bekövetkezett gyermekhalálról számolunk be. Egy 7 éves fiúgyermek megkapta a COVIDmRNAV első adagját, és monoartritisz és szájon át szedhető antibiotikumokra nem reagáló lázzal jelentkezett. A laboratóriumi vizsgálat fertőzésre utaló jeleket mutatott (leukocitózis, magas c-reaktív fehérje szint). Állapota gyorsan romlott, és a beteg meghalt.

A boncolás során perikardiális fibrinlerakódásokat, a szívizomzatban vérzéses területeket és normális billentyűket állapítottak meg. T CD8+ limfocitákból és hisztiocitákból álló diffúz intermyocardialis gyulladásos infiltrátumot azonosítottak. Az antistreptolysin O (ASO) dózis magas értékeket mutatott. Az arthritis, az emelkedett ASO és a carditis jelenléte megfelel a reumás láz kritériumainak. Azonban a billentyűbetegség és az Aschoff-féle csomók, amelyek a reumás carditisek 90%-ában jelen vannak, ebben az esetben hiányoztak.

Az mRNS-vakcinációval való időbeli korreláció arra késztetett, hogy az egyik etiológiaként szerepeljen. A COVID-19mRNAV-val kapcsolatos szívizomkárosodás eseteiben úgy tűnik, hogy az exoszómák és lipid nanorészecskék expressziójával függ össze, ami citokinviharhoz vezet. A COVID-19mRNAV lehetséges hatásait figyelembe kell venni e betegség patogenezisében, akár etiológiaként, akár egy korábban megindult szívizomkárosodáshoz hozzájáruló tényezőként.

Esettanulmány: https://www.mdpi.com/2076-393X/12/2/194

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük