hello world!
Published: március 5, 2024

COVID-19 vakcina által kiváltott szemgyulladás esete

"Az adott terápiás protokollok betartása ellenére állapota 18 hónap alatt nem mutatott jelentős javulást, ami egy lehetséges, hosszú ideig tartó COVID-vakcináció utáni szindrómára utal".

Az mRNS COVID-19 vakcinák a COVID-19 elleni védelemről és a betegség súlyosságának csökkentéséről számoltak be, míg a közelmúltban felismertük az oltás utáni tüneteket.

Ez a kutatás a szemészeti panaszok klinikai lefolyását vizsgálja egy 51 éves nőnél, aki a BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) mRNS COVID-19 vakcina második adagját kapta. Az oltást követő 24 órán belül lázat és homályos látást, majd két hónap alatt progresszív homályos látást mutatott, ezért alapos szemészeti vizsgálatnak vetették alá, amely az elülső kamrában intraokuláris sejtes infiltrációt, üvegtesti homályt és mindkét szemében fagyott ági angiitist mutatott ki. Az átfogó vizsgálatok, beleértve a szisztémás vizsgálatokat, valamint a szem- és vérminták elemzését, kizárták az autoimmun és a fertőző etiológiát, és megerősítették a vakcina által kiváltott szemgyulladás diagnózisát. Az uralkodó terápiás protokollok betartása ellenére állapota 18 hónap alatt nem mutatott jelentős javulást, ami egy lehetséges, hosszú COVID-vakcináció utáni szindrómára utal.

Az ilyen tartós következmények alátámasztják, hogy részletes vizsgálatokra van szükség a vakcina által kiváltott immunválaszok és az oltás utáni következmények kialakulása közötti kölcsönhatások felismerése érdekében. A hosszú COVID vakcinázás utáni szindrómában szenvedő betegek folyamatos dokumentálása elengedhetetlen a vakcina immunológiai hatásainak jobb megértéséhez, ami hozzájárul a globális vakcinázási stratégiák javításához.

Tanulmány: https://www.mdpi.com/2079-9721/12/2/36

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük