hello world!
Published: február 17, 2024

Nekrotizáló myelitis esete COVID-19 vakcinázást követően

Kórházi kezelésének 60. napján elhunyt.

"Az egészségügyi szakembereknek és a betegeknek éberebbnek kell lenniük az új neurológiai tünetekkel kapcsolatban minden egyes oltásadag után."

Esetbeszámoló: A refrakter akut nekrotizáló myelitis kezelése a COVID-19 vakcina beadását követően

Bevezetés és fontosság:

Az oltás utáni myelitis egy ritka és kimerítő klinikai helyzet. A COVID-19 fertőzés és az oltás utáni neurológiai következményekről kevés jelentés született.

Eset bemutatása:

Egy 69 éves hölgyet a Sinopharm vakcina injekció beadása után 1 héttel kézgyengeség és hipoesztézia miatt vettek fel a sürgősségi osztályra. Az MRI nyak- és mellkasi vértágulatot mutatott, amely 48 órán belül súlyosbodott. A klinikai lefolyás a konzervatív kezelésekre refrakter volt. Mentőkezelésként sürgősségi nyaki laminectomiát végeztek rajta. Az intraoperatív minták akut nekrotizáló myelitisre utaltak.

Diszkurzus:

A szakirodalom áttekintése szerint a COVID-19 fertőzést és vakcinázást követő encephalopathia és myelitis lehetséges okai a gyulladásos vihar, a vasculitis és számos ismeretlen etiológiájú betegség. A COVID-19 utáni myelitisről és hematomyeliáról kevés esetet ismerünk, de ez az eset volt az első beszámoló az oltás utáni nekrotizáló myelitisről.

Következtetés:

Az oltás utáni nekrotizáló myelitis halálos kimenetelű orvosi helyzet, amely intenzív és sürgős idegsebészeti éberséget igényel. A kezdeti korai klinikai diagnózis és a teljes neurosebészeti-neurológiai kezelési lehetőségek a kezelési paradigmák sarokkövei. A mentő kezelési lehetőségek, mint például a kiterjedt laminectomia, életmentő szerepet játszhatnak az akut nekrotizáló myelitis kezelésre refrakter eseteiben.

Esettanulmány: https://journals.lww.com/annals-of-medicine-and-surgery/fulltext/2024/02000/treatment_refractory_acute_necrotizing_myelitis.87.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük