hello world!
Published: március 25, 2024

Szívinfarktus veszettség elleni vakcinázást követően

"Ez az eset rávilágít, hogy a klinikusoknak figyelembe kell venniük a MINOCA-t a veszettség elleni oltást követő akut mellkasi fájdalmakat."

Nem obstruktív szívkoszorúér-infarktus (MINOCA) veszettség elleni vakcinázást követően.

Ez az eset kiemeli a nem obstruktív koszorúér-infarktus (MINOCA) figyelembevételének fontosságát a veszettség elleni védőoltást követően akut mellkasi fájdalmat tapasztaló betegeknél, hangsúlyozva a fokozott odafigyelést és a MINOCA és a veszettség elleni védőoltás közötti összefüggés további kutatásának szükségességét.

A veszettség Ázsiában és Afrikában elterjedt, oltással megelőzhető halálos vírusos betegség, amely évente több ezer ember halálát okozza. A veszettség előtti (PrEP) és a posztexpozíciós profilaxis (PEP) rendkívül hatékony a veszettséggel összefüggő halálesetek felszámolásában. A veszettség elleni védőoltást követő mellékhatások többnyire enyhék. A nem obstruktív koszorúér-elzáródással járó szívinfarktus (MINOCA) ritka állapot, és a veszettség elleni védőoltással való összefüggése még ismeretlen.

Egy 43 éves férfi esetét mutatjuk be, akinél a veszettség PEP-et követően MINOCA lépett fel. Egy 43 éves, nemdohányzó és alkoholmentes férfi a harmadik intradermális veszettség elleni vakcinaadag befejezését követően akut bal oldali mellkasi fájdalom panaszaival jelentkezett a sürgősségin, akinek klinikai jellemzői, EKG-változásai és laborjelentései az alsó falú MI akut megjelenésére utaltak. Koronarográfiát végeztek, amely azonban normális koszorúereket mutatott ki, csak a bal elülső leszálló artériában (LAD) észleltek lassú áramlást. Az echokardiográfia később normális vizsgálatot mutatott, és a további vizsgálatok során más releváns diagnózis nem derült ki. Ezért a vakcina által kiváltott MINOCA diagnózisát állították fel. A kezelés trombocitaellenes terápiát, sztatinokat és béta-blokkolókat tartalmazott.

A veszettség elleni védőoltást követő MINOCA példa nélküli lelet. A mögötte álló egyértelmű etiológiát nem sikerült kideríteni. A beteg kezelése konvencionális volt, hangsúlyozva a további kutatások és klinikai vizsgálatok szükségességét a MINOCA diagnózisában és kezelésében. Ez az eset rávilágít arra, hogy a klinikusoknak fontolóra kell venniük a MINOCA-t a veszettség elleni védőoltás utáni akut mellkasi fájdalommal küzdő betegeknél. További kutatásokra van szükség a MINOCA és a veszettség elleni védőoltás közötti összefüggés feltárásához, ami megnyitja az utat az optimális kezelési stratégiák előtt.

Esettanulmány: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.8532

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük