hello world!
Published: március 30, 2024

Szívizomgyulladás a COVID-19 vakcinázást követően: Egy 37 éves nő esete

"Ez az eset alátámasztja az LV reverzibilis diszfunkciójának valószínűségét, amely valószínűleg az oltást követő myocarditishez kötődik."

Ez az esettanulmány egy 37 éves nőt mutat be, akinél nem volt kardiovaszkuláris patológia.

Az alany fáradtság, nehézlégzés és perifériás ödéma jelentkezését követően került kórházba. Megfigyelték, hogy a tünetei rövid időn belül kezdődtek. 4 nappal a második mRNS COVID-19 vakcináció (BNT162b2 - 30 μg) beadását követően jelentkeztek. A natriuretikus peptidek szintje 1800 pg/ml volt, míg a magas érzékenységű troponin T normális volt. Az elektrokardiogram normális elektromos aktivitást mutatott. Az echokardiográfia a bal szívkamra (LV) megnagyobbodását mutatta, 58 mm-t diasztoléban és 48 mm-t szisztoléban, valamint károsodott funkciót, amit a 30%-os LV-kivetődési frakció (LVEF) és a -10%-os globális hosszanti törzs (GLS) jelzett. Átfogó infektológiai vizsgálatokat végeztek, és nem mutattak ki fertőző kórokozókat. A szívelégtelenség farmakológiája megkezdődött, bisoprolol 5 mg, perindopril 2,5 mg, eplerenon 50 mg, empagliflozin 10 mg és ivabradin 5 mg bid. 44 nappal a tünetek megjelenése után a mágneses rezonanciás képalkotás intramurális késői gadolínium-erősödést mutatott az intertrikularis septum bazális és középső szegmenseiben, a tágult LV mellett (térfogat diastoléban és systoléban: 252 ml, 159 ml), valamint 37%-os LVEF-emelkedést.

Hat hónappal később, a kontroll során az LV szisztolés funkciója javult, elérve az EF 50%-ot és a GLS -17,5%-ot (1B ábra). Emellett az N-terminális-pro-B-típusú natriuretikus peptid 218 pg/ml-rel csökkent, és a tünetek az első New York Heart Association-osztályba tartoztak. Ez az eset alátámasztja az LV reverzibilis diszfunkciójának valószínűségét, amely valószínűleg az oltást követő myocarditishez kötődik.

Esettanulmány: https://journals.viamedica.pl/cardiology_journal/article/view/93281

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük